Efterisolering af loft uden dampspærre

Skal dit hus efterisoleres, men kvier du dig ved tanken om at skulle installere en dampspærre? Så er det måske en idé at anvende papiruld fremfor mineraluld, da papiruld har en evne til at optage og afgive fugt, der betyder, at du i de fleste tilfælde kan undvære en dampspærre på loftet – også selvom du isolerer i en tykkelse på 500 mm.

Efterisolering Danmark er en af de autoriserede isolatører, der foretrækker papiruld, når det kommer til loftisolering, og vi har spurgt dem hvorfor. “Papiruld er ikke bare let at arbjede med,” lyder svaret, der fortsætter: “det er også miljøvenligt, og så er isoleringseffekten mindst ligeså god, som vi kender den fra mineraluld.”

Men hvad er papiruld egentlig, og hvor kan man bruge det? Læs med og bliv klogere på området.

Hvad er papiruld?

Papiruld er et isoleringsgranulat, der er fremstillet af gamle aviser, og som dermed er et miljøvenligt produkt. Det giver en ensartet isolering, og det lukker effektivt af for huller og åbninger, hvor varmen ellers kan slippe ud. Og så har papiruld den helt store fordel, at det kan optage og afgive fugt, og det er en evne, som mange overser, når de skal vælge isoleringsmateriale, forklarer Efterisolering Danmark: “Når man bruger papiruldsgranulat på loftet, så er det ikke nødvendigt at etablere en dampspærre for at holde fugten ude af konstruktionerne. Det sørger papiret selv for, og det betyder altså, at man slipper for et omfattende arbejde, der i øvrigt kan ende grueligt galt, hvis det ikke udføres korrekt.”

Papiruldsgranulat blæses ind i konstruktionen, og det svøber sig tæt om rørføringer og andre installationer, ligesom det lukker huller og sprækker effektivt.

Hvor kan man bruge papiruld?

Papiruld er som tidligere nævnt et yderst populært materiale til loftisolering, men det kan også bruges til hulmursisolering og til etageadskillelser samt i skunke og krybekældre. 

Bruges materialet i hulmuren, så skal man dog være opmærksom på, om ydermuren er helt tæt, og om den ofte er udsat for hård slagregn. Hvis den ikke er 100% tæt og slagregnen jævnligt banker ind, så bliver papirulden nemlig udsat for mere fugt, end den kan klare, og det er ikke optimalt. Her er mineraluld et bedre valg, da det ikke optager vand på samme måde som papiruld.

Uanset hvor i huset du vælger at isolere med papiruld, så er det en hurtig og nem løsning, og udgiften vil som regel være tjent hjem i løbet af 4-6 år.